3 dobré důvody, proč navštívit Alžírsko

Alžírsko, největší stát afrického kontinentu, je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v severní Africe. Alžírsko bylo osídleno již v pravěku, později bylo fénickou, kartaginskou a římskou kolonií, o čemž svědčí pozůstatky starobylých, kdysi rozkvétajících měst. Je to rozmanitá země, kde lze obdivovat výtvory maurského umění ve městech na severu, pozoruhodné a různorodé tváře saharské pouště, úchvatnou krajinu, jakou nabízí například Timimounská oáza, procházet se moderními městy, kde se setkává minulost, současnost a budoucnost, a vychutnávat si gastronomii, která ve světě nemá obdoby.

 

Prohlédněte si saharskou poušť a navštivte archeologická naleziště v údolí Mzab

Saharská poušť zabírá 90 % alžírského území a nabízí okouzlující krajinu. Do výšky 900 metrů (v průměru) se tyčí masiv Ahaggar, jehož název pochází od starobylého kočovného národa, který zde po staletí žil, Tuaregů Kel Ahaggar. Ahaggar, tvořený vulkanickými horninami, je nejživější oblastí Sahary, je útočištěm mnoha živočišných a rostlinných druhů. Abyste mohli obdivovat tuarežské vesnice, musíte se vydat na úpatí hory Ilamane, která je také oblíbeným místem některých původních druhů zvířat, například muflona. V údolí Shara se nachází sedm měst postavených Mozabity, kteří tato místa obývali zhruba před deseti stoletími. Nelze vynechat ani soutěsku El-Kantara, kde jsou k vidění skalní rytiny a malby z doby 6000 let př. n. l. Pokud se zaměříme na kulturně-historické divy, je třeba navštívit údolí Mzab, oblast se sedmi starobylými městy, z nichž některá pocházejí z 10. století: El-Atteuf, Melika, Bounoura, Ghardája, Béni, Isguen, Guerrara a Berriane. Jedinečná architektura tohoto regionu má obdiv po celém světě a od roku 1982 mu UNESCO udělilo prestižní titul světového dědictví.

 

Ochutnávka typických pokrmů alžírské kuchyně

Alžírská gastronomie je v podstatě arabskou kuchyní se staršími berberskými a tureckými gastronomickými vlivy, ke kterým se přidaly francouzské kulinářské tradice. 3 pokrmy, které musíte ochutnat: zefiti – pokrm připravovaný v dřevěném hmoždíři s levétem (celozrnnou sušenkou), rajčatovou omáčkou, česnekem, chilli, koriandrem a kořením ras el hanout; čakčuka – recept založený na tenkém chlebu rougag nakrájeném na kousky a ochuceném rajčatovou omáčkou, cibulí, česnekem, cizrnou a kořením ras el hanout; černý kuskus, který je vzácný a existuje ve dvou verzích, jedna s kvašenou pšenicí a druhá s žaludy; šakšuka, ratatouille ze zeleniny vařené na oleji, česneku, cibuli, pepři, soli a paprice, do které se na konci vaření přidávají vejce; a typický alžírský dezert mbesses (basbousa nebo bradji).

 

Photo Credits
Noureddine Belfethi, Wikimedia

Související články

25 března, 2024

Magazín

Maroko – tipy na první cestu

12 března, 2024

Magazín

Tipy pro vaši první cestu do Tuniska

28 února, 2024

Magazín

Ischia – kde se nachází a čím je proslulá

Díky FerryBooking24 budete cestovat trajektem za tu nejvýhodnější cenu.

Platební metody
Osvědčení