Sicílie, se svými dechberoucími krajinami a bohatým kulturním dědictvím, je vysněnou destinací pro každého cestovatele. Kromě historických památek a křišťálově čistých pláží však ostrov okouzluje i svou mimořádnou kuchyní, která je výsledkem staletí vlivů arabské, řecké, normanské a španělské kultury.
Palermo je proslulé svým pouličním jídlem, které je považováno za jedno z nejlepších na světě. Mezi speciality, které musíte ochutnat, patří pani câ meusa, sendvič plněný telecím slezem a plícemi, dochucený citronem nebo sýrem caciocavallo. K dalším lahůdkám patří slavné panelle, smažené placky z cizrnové mouky, a neodolatelné arancine, rýžové koule plněné ragú a hráškem.
Město Catania je další velkou hvězdou sicilské kulinární scény, známé svou bohatou a rozmanitou tavola calda (teplou kuchyní). Mezi nejoblíbenější speciality patří cipollina catanese, pečivo z listového těsta plněné cibulí, rajčaty, šunkou a sýrem, které je křupavé na povrchu a lahodné uvnitř. V Catanii však pouliční jídlo nekončí u teplých pokrmů: město je také proslulé koňským masem, které se podává jako steaky nebo karbanátky. A nakonec, návštěva Catanie by nebyla úplná bez ochutnání slavné pasty alla Norma, připravované s smaženými lilky, solenou ricottou a rajčatovou omáčkou.
Messina, přímořské město, je synonymem pro čerstvé rybí pokrmy. Jedním z nejznámějších je mečoun alla ghiotta, připravovaný s rajčaty, cibulí, olivami a kapary, často podávaný s sezónní zeleninou. Pro milovníky pouličního jídla jsou pidoni nutností: smažené calzóny plněné čekankou, ančovičkami a sýrem.
V Trapani se arabský vliv projevuje v pokrmech, jako je rybí kuskus, připravovaný z čerstvých ryb a chutného vývaru. Tento pokrm odráží dlouhou historii výměn mezi Sicílií a arabským světem. Ryby hrají klíčovou roli i v dalších pokrmech, jako je tuňák alla trapanese, vařený s rajčaty a kapary.
V Syrakusách, městě s úzkým spojením s mořem, je jedním z nejoblíbenějších pokrmů vařená chobotnice, kterou můžete ochutnat přímo na místních trzích. Pro milovníky vydatnějších chutí jsou ideální cavatelli s vepřovou omáčkou, jídlo plné autentické a rustikální chuti. V oblasti Ragusa je jedním z nejtradičnějších pokrmů scaccia: focaccia plněná rajčaty, sýrem nebo zeleninou, pečená v troubě a podávaná horká.
Photo Credits
Shameel mukkath, Pexels
stu_spivack, Flickr
Laissez Fare, Flickr
Erik, Flickr
Díky FerryBooking24 budete cestovat trajektem za tu nejvýhodnější cenu.