Maroko – tipy na první cestu

Na hranicích severní Afriky, nedaleko evropského pobřeží Španělska a Portugalska, leží země s neuvěřitelným kouzlem – Maroko. Země s proměnlivou tváří, pro níž jsou příznačné hory i pouště, zelené zahrady i majestátní horské masivy, zlaté písečné duny a argániová pole. Můžete zde navštívit starobylá císařská města, procházet se po panoramatických terasách, strávit noci v poušti, nechat se okouzlit barvami a geometrií typických mozaik (zellij), které zdobí budovy a památky, a vychutnat si jedinečné kulinářské speciality. Než se vydáte na svou první cestu do Maroka, přinášíme vám několik tipů, díky nimž si pobyt v této zemi užijete naplno.

 

Víza, pas, měna, očkování

Než se vydáte na svou první cestu do Maroka, ujistěte se, že je vaše země na seznamu bezvízových zemí. Pro vstup do Maroka je však nutný cestovní pas platný nejméně šest měsíců od data vstupu. V Maroku se platí marockým dirhamem, směnu peněz je nutné provést po příjezdu do země, protože se jedná o „uzavřenou měnu“, která nemůže být v oběhu mimo Maroko. Pro směnu peněz na místní měnu využijte směnárny na letišti a ve městech nebo si vyberte peníze z bankomatů, přičemž se ujistěte, že je vaše platební karta akceptována. Co se týče očkování a zdravotní prevence, ani jedno není pro dovolenou v Maroku nutné.

 

Jak se v Maroku oblékat a nakupovat

Ačkoli v Maroku neplatí předpisy o oblékání, jedná se o muslimskou zemi, a proto je důležité respektovat místní víru. K tomu se přidává i podnebí, které se v jednotlivých oblastech značně liší. Zatímco pobřežní část je celoročně mírná, ve vnitrozemí je v zimě chladno a v létě velké horko. Obecně proto platí, že je třeba dávat přednost pohodlnému, neprůhlednému a nenápadnému oblečení. Pro nakupování v Maroku je klíčové smlouvání. Vyjednávat s obchodníkem o ceně zboží je skutečný kulturní zvyk. Ale pozor, není to tak snadné, jak se zdá: smlouvání je opravdové umění.

 

Jak se dostat do Maroka

Do Maroka se lze snadno dostat trajektem z některých nejvýznamnějších italských přístavů, jako je Civitavecchia jen kousek od Říma a Janov v severní Itálii; ze Španělska z východního pobřeží Pyrenejského poloostrova z přístavu Barcelona a z jihovýchodního pobřeží z Almeríe; a konečně z přístavu Sète, města v Okcitánii na jihu Francie. Pokud chcete navštívit Maroko a ztratit se v jeho snové atmosféře, díky našemu online srovnávači to můžete uskutečnit několika málo kliknutími a za nejlepší cenu.

 

Photo Credits
Dr. Ondřej Havelka (cestovatel), Wikimedia

Související články

24 června, 2024

Magazín

3 dobré důvody, proč navštívit Alžírsko

12 března, 2024

Magazín

Tipy pro vaši první cestu do Tuniska

28 února, 2024

Magazín

Ischia – kde se nachází a čím je proslulá

Díky FerryBooking24 budete cestovat trajektem za tu nejvýhodnější cenu.

Platební metody
Osvědčení