Nejznámější archeologická naleziště Sardinie

Sardinie, okouzlující ostrov v srdci Středozemního moře, proslulý svým malebným pobřežím, je také velmi zajímavá z historického a kulturního hlediska. Během tisíciletí se zde vystřídaly různé národy, jejichž vlivy zanechaly na kultuře a území ostrova nesmazatelnou stopu. Sardinie je totiž bohatá na archeologická naleziště, která vypovídají o tisícileté historii tohoto italského regionu. Níže uvádíme některé z nejznámějších sardinských archeologických nalezišť.

 

Archeologické lokality severovýchodní Sardinie – Arzachena

V srdci Gallury, několik kilometrů od města Olbia, se nachází archeologický park Arzachena, který se skládá z nuragských komplexů a nekropolí z období mezi 5. a 2. tisíciletím před Kristem. Toto místo mezi zelenými údolími a žulovými reliéfy je cílem kulturní a přírodní turistiky. Jedná se o rozsáhlý archeologický park, který zahrnuje až sedm archeologických lokalit – nekropoli Li Muri, Hrobku obrů Li Loghi, Hrobku obrů Caddu ‚Ecchiu, malý chrám Malchittu, nurag Albicciu, hrobku Moru, nurag La Prisgiona. Archeologický park Arzachena nabízí návštěvníkům cestu do nuragské civilizace a umožňuje jim poznat kulturní bohatství lidí, kteří tyto země obývali před mnoha tisíci lety.

 

Archeologické lokality Západní Sardinie – Mont’e Prama a Tharros

Mont’e Prama je archeologická lokalita nacházející se na západním pobřeží Sardinie v provincii Oristano. Kromě rozlehlé nekropole se Mont’e Prama proslavila nálezem několika soch, jediných příkladů kamenných soch z nuragského období, které patří k nejstarším ve Středomoří. V provincii Oristano, 15 km od Mont’e Prama, se nacházejí pozůstatky dalšího města, tentokrát fénického původu: Tharros. Tato archeologická lokalita se nachází v mimořádně působivé přírodě a vyznačuje se různými historickými pozůstatky včetně nuragů, chrámů, tofetu, termálních lázní a mnoha dalších.

 

Archeologické lokality jihozápadní Sardinie – Nora a Sulki

Při cestě na jih Sardinie, konkrétně do blízkosti města Cagliari, můžete obdivovat archeologické lokality Nora a Sulki. Nora, první město na Sardinii založené Féničany, bylo nejprve osídleno Kartaginci a poté Římany. Je to skutečný skanzen, který vypráví fascinující příběh tohoto starověkého středomořského obchodního centra. Dalším významným fénickým námořním centrem bylo Sulki, jehož pozůstatky se nacházejí na ostrově Sant’Antioco na jihozápadě Sardinie. Stejně jako ostatní archeologická naleziště se i Sulki vyznačuje rozsáhlou typologií osad, z nichž některé pocházejí z přednuragského období a dokládají tisíciletý původ tohoto města.

 

Photo Credits
Norbert Nagel, Wikimedia

Související články

12 června, 2024

Místa k vidění

Poprvé ve Španělsku? Zde jsou místa, která musíte vidět

10 května, 2024

Místa k vidění

Kam se vydat k moři na ostrově Elba?

Díky FerryBooking24 budete cestovat trajektem za tu nejvýhodnější cenu.

Platební metody
Osvědčení